A Borászat legújabb fejlesztése keretében átadásra került a pályázati forrásból felépített bioborászati üzem és a frissen préselt adalékanyagmentes gyümölcslevek készítéséhez nélkülözhetetlen innovatív gyümölcs feldolgozó és csomagoló üzem Borotán.
A raktár méret növelésével egyenesen arányos feldolgozó kapacitás növelés is megvalósult.
Nagy István agrárminiszter a hazai borászok támogatását kérte a fogyasztóktól.
"Minden olyan bor, amelyet hazai borász készít, a magyar gazdaságot erősíti, magyar munkahelyet teremt, magyar családot gazdagít és Magyarországnak teremt jövőt"
A hazai piacok védelme elsődleges feladat, melyben nagy próbatétel vár a termelőkre, kereskedőkre, fogyasztókra és nem utolsósorban a döntéshozókra is.
A bioborászat előkészítése évek óta zajlik a Hajós-Bajai Borvidéken található szőlőbirtokon. Nemzetközi kísérleti ültetvény rezisztens szőlőiből kerültek ki a telepítésre alkalmas fajták. Alapvető előírás, hogy az ilyen tipusú gazdálkodásba bevont területeken tilos a kemikáliák, vegyszerek alkalmazása a növényvédelemben. Az organikusan művelt növények minimum három éve nem kerülhettek kapcsolatba műtrágyákkal, szintetikus vegyszerekkel.
A Koch Borászat több mint húsz éve nem alkalmaz a szőlőtermelésben rovarirtó szereket. Az első bio minősítést az organikus Castellum szőlőterület kapta meg, majd egy másik fehér szőlőfajta, az Ister követte. Már a pincében érlelődik a Cabernet Sauvignon és még több vegyszermentes ökológiailag termesztett kékszőlőből készített vörösbor is. Forgalomba helyezésük rövidesen várható.
A gyümölcslé üzemben egyenlőre egy fajta bio termék készül, a Kékszőlőlé Céklával, ami egyesíti az egészséges gyümölcs és a szuper élelmiszernek számító zöldség egészségvédő hatását.
Az összes készített gyümölcslét friss préseléssel, adalékanyag mentesen, pasztőrözéssel állítjuk elő.
A gyümölcslevek 0,33 literes üveges, és 3 literes adagolócsapos BagInBox kiszerelésben érhetők el.